Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Poyedinok N$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2
|
1. |
Poyedinok N. L. Induction of antimicrobial activity of some macromycetes by low-intensity light [Електронний ресурс] / N. L. Poyedinok, O. B. Mykhaylova, A. M. Negriyko, I. A. Dudka, B. F. Vasilyeva, O. V. Efremenkova // Biotechnologia Acta. - 2015. - Vol. 8, № 1. - С. 63-70. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2015_8_1_9 Мета роботи - вивчення індукування антимікробної активності макроміцетів низькоінтенсивним світлом різної когерентності й різних довжин хвиль. Об'єктами дослідження були штами Flammulina velutipes 3923, Pleurotus ostreatus 531, Ganoderma lucidum 1908 і G. applanatum 1552 з Колекції культур шапинкових грибів Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України та тест-культури із Всеросійської колекції мікроорганізмів. Як джерело когерентного видимого світла використовували газові лазери: гелієво-неоновий лазер з випромінюванням на довжині хвилі 632,8 нм і аргоновий іонний лазер - 488,0 і 514,5 нм. Для одержання некогерентного світла застосовували світлодіоди з випромінюванням на довжині хвиль 490,0, 520,0 і 634 нм. З'ясовано, що короткочасне опромінення посівного міцелію світлом низької інтенсивності зі щільністю енергії 230 мДж/см<^>2 у червоному і синьому діапазонах довжин хвиль скорочує період культивування до появи антимікробної активності та індукує збільшення інгібуючої активності культуральної рідини стосовно різних тест-культур від 20 до 238 %. Встановлені режими фотостимуляції антимікробної активності можуть бути використані в біотехнології глибинного культивування макроміцетів для інтенсифікації етапів і збільшення виходу кінцевого продукту.
| 2. |
Dubova H. Study of aromatic components in the course of initiating enzymatic reactions in the edible mushroom Pleurotus ostreatus [Електронний ресурс] / H. Dubova, N. Dotsenko, О. Mykchaylova, N. Poyedinok // Харчова наука і технологія. - 2021. - Т. 15, Вип. 4. - С. 12-21. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2021_15_4_4
|
|
|